USAID

O nama

Fondacija Ana i Vlade Divac započela je projekat Divac omladinski fondovi 1. juna 2013. godine sa ciljem da doprinese  učešću mladih u procesima lokalnog razvoja kroz dodelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje pokreću i vode mladi.

Fondacija u svaki Divac omladinski fond ulaže sredstva u iznosu od 5.000 dolara za realizaciju omladinskih inicijativa u toj lokalnoj samoupravi  a partnerska opština i lokalni biznisi obezbeđuju sredstva u istom iznosu. Divac omladinskim fondovima upravlja odbor sačinjen od deset mladih ljudi koji su izabrani na javnom pozivu i edukovani da vode program malih grantova. Projekat se sprovodi u 12 gradova i opština u Srbiji: Prijepolje, Vršac, Vladičin Han, Vlasotince, Kanjiža, Aranđelovac, Blace, Lazarevac i Obrenovac, Kuršumlija, Užice i Aleksinac. 

U 2014. godini, projekat su podržali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat „Građansko društvo za budućnost“ kojim rukovodi Institutu za održive zajednice (ISC), i Balkanski fond za demokratiju (BTD).  U 2015. godini, podršku projektu pruža Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u opštinama Prijepolje, Vršac, Vladičin Han, Vlasotince, Kanjiža, Aranđelovac, Blace, Lazarevac i Obrenovac i Balkanski fond za demokratiju u opštini Kuršumlija i gradu Užicu.

Od avgusta 2017. Fondacija Ana i Vlade Divac realizuje projekat u saradnji sa Proaktiv-om iz Niša, Udruženjem "Ja sam za" iz Aranđelovca, "Novom vizijom" iz Prijepolja, Fondacijom za mlade Obrenovca i Udruženjem "Veles" Vladičin Hana uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Booking.com-a.