Otvoren konkurs za članove odbora Omladinskih fondova u Obrenovcu, Prokuplju, Zaječaru, Vlasotincu i Vladičinom Hanu

27.09.2022.

Fondacija Ana i Vlade poziva sve zainteresovane mlade sa teritorije lokalnih samouprava Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vlasotince i Vladicin Han da se prijave za članove odbora omladinskog fonda.

Omladinski fondovi

U okviru projekta Nemacke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koju sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, podržavaju se omladinski fondovi u izabranim ruralnim zajednicama: Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vlasotince i Vladičin Han.

Projekat Omladinski fondovi realizuje se sa ciljem povećanja učešće mladih u procesima lokalnog razvoja kroz dodelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje sami pokreću i vode mladi.

- Imaš od 18 do 30 godina? *

- Do sada nešto uradio/la za mlade u svojoj zajednici?

- Umeš da prepoznaš potrebe mladih u svom gradu/opštini?

- Želiš da volonterski doprinoseš radu omladinskog fonda najmanje godinu dana od kada postane član/ica odbora?

*Ukoliko pripadaš nekoj od osetljivih grupa (mladi iz seoskih zajednica, žene, Romi, povratnici itd) gornja starosna granica je 40 godina.

 

Šta te čeka ako postaneš član/ica odbora Divac omladinskog fonda:

- Obavezan trodnevni trening za upravljanje programom u oktobru/novebru ove godine u nekom od turističkih centara u Srbiji

- Sastanci, treninzi i saradnja sa predstavnicima Fondacije Ana i Vlade Divac i predstavnicima projekta Nemacke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koju sprovodi GIZ

- Promovisanje programa i edukacija mladih o pisanju projekata i prikupljanju sredstava i podrške za rešavanje lokalnih problema mladih

- Otvaranje konkursa za projekte neformalnih grupa mladih u tvojoj opštini

- Prijem prijava, čitanje prijava i odabir prijava projekata za intervjue (preliminarna selekcija)

- Intervjui sa mladima koji su poslali prijave projekata i donošenje odluka sa drugim članovima odbora koji će projekti mladih dobiti bespovratna novčana sredstva Divac omladinskog fonda

- Obaveštavanje grupa o rezultatima konkursa

- Potpisivanje ugovora i dodela sredstava za odobrene projekte

- Nadgledanje realizacije projekata, evaluacija i izveštavanje

- Saradnja sa članovima odbora drugih omladinskih fondova

 

Ako misliš da možeš uraditi nešto za sebe i mlade u svojoj opštini/gradu, a želiš biti član/ica upravnog odbora omladinskog fonda, prijavi se popunjavanjem prijavnog formulara koji je dostupan OVDE. 

Rok za prijave je 15.9.2022. godine.

Za prijave iz Zaječara i Prokuplja rok je produžen do 30. septembra 2022.godine.

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koju sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, podržavaju se omladinski fondovi u izabranim ruralnim zajednicama: Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vlasotince i Vladičin Han. Omladinske fondove implementira Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa izabranim lokalnim samoupravama.