Podržano 45 projekata mladih u Vlasotincu, Vladičinom Hanu i Obrenovcu

17.02.2023.

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine, potpisani su ugovori sa 45 neformalnih grupa mladih iz Vlasotinca, Vladičinog Hana i Obrenovca koji će biti podržani u okviru projekta Omladinski fondovi. Projekat se realizuje u cilju povećanja učešća mladih u procesima lokalnog razvoja kroz dodelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje sami pokreću i vode mladi.


U Vlasotincu je podžano 18 projekata, prvenstveno iz ruralnih sredina, koji će imati priliku da u narednim mesecima poboljšaju uslove života mladih u svojoj zajednici, kroz renoviranje sportskih terena, prostora za mlade, uređenje prostora u prirodi, pešačkih staza i drugo. Ukupna vrednost projekata u Vlasotincu iznosi 1,6 miliona dinara, od kojih opština Vlasotince izdvaja 700.000 dinara.

U Vladičinom Hanu podržano je 10 projekata, od kojih većina uključuje i mlade iz osetljivih grupa, tačnije mlade iz seoskih zajednica, žene, Rome, povratnike itd. Ukupna vrednost podržanih projekata u opštini Vladičin Han je 790.000 dinara.

U Obrenovcu je podržano 17 projekata, usmerenih na poboljšanje njihovih života u najrazličitijim oblastima koji se tiču kulture, sporta, zdravlja, bezbednosti i obrazovanja. Ukupna vrednost podržanih projekata u Obrenovcu iznosi 1,4 miliona dinara, od čega je opština Obrenovac izdvojila 400.000 dinara.


Kako bi se postigli pomaci na polju povećanja učešća mladih u procesima lokalnog razvoja, o projektima koji će biti podržani u svakoj opštini odlučivali su upravo mladi ljudi iz tih opština, koji vode Odbore zadužene za raspisivanje konkursa i odlučivanje o finansiranju projekata.


Projekat Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa ministarstvom relevantnim za pitanja omladine, podržava omladinske fondove u izabranim ruralnim zajednicama: Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vlasotince i Vladičin Han.

Rezultati konkursa i podržani projekti mladih u Zaječaru i Prokuplju biće poznati posle 20. februara.